Hemmeligheden Bag Danmarks Høje Brødkvalitet

Hvis man har rejst lidt rundt i verden, så har man nok hurtigt fundet ud af, at Danmark er rimelig unik i forhold til det høje forbrug af brød. Det er meget almindeligt at spise noget franskbrød eller toastbrød til morgenmad, et par gode skiver rugbrød til middagsmad, og så eventuelt flutes til aftensmad. Det lyder jo helt og aldeles normalt. Det er det skam også her i landet, og måske i Skandinavien som hele. Men andre steder i verden er det ikke nær så almindeligt, at spise brød til hvert eneste måltid.

Vores høje forbrug af brød gør så selvfølgeligt også, at der sker meget innovation på det område. Når man spiser brød hele tiden, så begynder man også at være rimeligt kræsen omkring det. Vi danskere forventer brød af god kvalitet. Smagen og konsistensen skal være i orden, og der skal bruges de rette råvarer. Hvis brød er tørt eller kedeligt, så er det ikke noget vi bare trækker på skuldrene over – vi har sans for kvalitet.

En del af hemmeligheden bag den høje kvalitet vi kan producere her i landet er altså, at der er en efterspørgsel på brød af høj kvalitet. Ingen ville bruge tiden eller pengene på, at producere virkeligt lækkert brød, hvis alle forbrugerne var fint tilfredse med det kedelige og masseproducerede. Det er dog langt fra den eneste faktor, der har betydning. En anden ting der spiller ind er, at vi i årevis har forfinet vores produktion af korn og mel. Innovationen på brød-fronten går altså helt ned til produktionen af de individuelle ingredienser der bruges i produktionen af brød. For at kunne producere et virkeligt godt stykke brød, er man nødt til at have hvedemel med det rette indhold af gluten. Det brød vi spiser i dag er altså et produkt af en lang proces, hvor bagere landet over konstant har arbejdet på at overgå hinanden, og kravene til producenterne af mel derfor løbende er steget.

Så vi har altså en efterspørgsel på lækkert brød af den højeste kvalitet, og de rette råvarer til at producere det. Men hvad med den tid det tager, at bage noget brød af en høj kvalitet? Hvis man bare bager et stykke brød til sig selv og sin familie, så er tiden måske ikke så stor en faktor. Specielt ikke, hvis man rent faktisk nyder at bage. Men når en restaurant skal kunne servere frisk brød hele dagen, så er det noget af en anden udfordring. Alligevel virker det til, at stort set alle danske restauranter er i stand til lynhurtigt at servere friskbagt brød af den højeste kvalitet – hvordan kan det dog lade sig gøre?

Hemmeligheden bag den høje brødkvalitet er, at restauranterne benytter sig af hurtigt bake-off brød. Opgaven med at skaffe de helt rigtige ingredienser, og sammensætte dem på den helt rigtige måde, er altså noget der klares et centralt sted. Her æltes dejen til perfektion, hæver så længe som den har brug for, og forbages så til det er næsten færdigt. Herefter fryses brødet ned til meget kolde temperaturer, og sendes ud til landets restauranter. Det eneste restauranten nu behøver at gøre, for at kunne servere lækkert kvalitets-brød er så, at færdigbage brødet i godt 20 minutter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *